Ko ima najbolju poresku politiku?

Bez autora
Nov 25 2012

Na prvom mestu godišnje liste najatraktivnijih zemalja za ulaganje u pogledu poreske politike našli su se Maldivi, na drugom Katar a na trećem Hong Kong. Zatim slede Singapur i Irska. Srbija je zauzela 143. poziju od ukupno 185 zemalja. Bosna i Hercegovina se na ovoj listi našla na 118. mestu, Crna Gora na 114. a Makedonija na visokom 20. mestu.Od ostalih zemalja iz okruženja, Rumunija je na 154, Bugarska na 84. a Mađarska na 124. poziciji. U kategoriji dužine trajanja prijave poreza Srbija se nalazi na 125. mestu, a po ukupnom broju poreza na 63 mestu.

Ko ima najbolju poresku politiku?Na prvom mestu godišnje liste najatraktivnijih zemalja za ulaganje u pogledu poreske politike našli su se Maldivi, na drugom Katar a na trećem Hong Kong.

Zatim slede Singapur i Irska. Srbija je zauzela 143. poziju od ukupno 185 zemalja.

Bosna i Hercegovina se na ovoj listi našla na 118. mestu, Crna Gora na 114. a Makedonija na visokom 20. mestu, podaci su konsultantske kuće "Prajsvoterhaus Kupers" PwC i Svetske banke.

Od ostalih zemalja iz okruženja, Rumunija je na 154, Bugarska na 84. a Mađarska na 124. poziciji. U kategoriji dužine trajanja prijave poreza Srbija se nalazi na 125. mestu, a po ukupnom broju poreza na 63 mestu.

Na listi najbolje plasiranih zemalja našli su se i Ujedinjeni Arapski Emirati zauzevši šesto mesto, potom Saudijska Arabija, dok je na 8. mestu Oman a 9. i 10. poziciju dele Kiribati i Mauricijus.

Rang lista podrazumeva vrednovanje u više kategorija, kao što su iznos ukupnog poreza, visina poreskih stopa, izdvajanje za socijano i penziono osigarane, trajanje vremenske procedure za prijavu poreza kao i ostale takse, uzetih na primeru preduzeća sa šezdesetak zaposlenih.

Prosečno izdvajanje poreza na evropskom nivou je 42,6 odsto, u Velikoj Britaniji je 35,5, Španiji 38,7, Nemačkoj 46,8, u Francuskoj čak 68,3 a u Italiji 68,8 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik